Bejgli
Bejgli

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • pici só


Hozzávalók a diótöltelékhez:

  • 30 dkg darált dióbél
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg darált keksz
  • 10 dkg mazsola
  • reszelt citromhéj
  • 3 dl víz


Hozzávalók a máktöltelékhez:

  • 30 dkg darált vagy őrőlt mák
  • 20 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kis reszelt citromhéj
  • 5 dkg búzadara


Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk majd hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat. Ezután hozzáadjuk az élesztőt, porcukrot, sót, tejet és gyorsan összedolgozzuk. Két órán át deszkán letakarva pihentetjük. 


Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket:


Diótöltelék:

A 3dl vízből és a cukorból szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a darált dióbélt, összekeverjük. Levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot. Hagyjuk hűlni.


Máktöltelék:

A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a búzadarával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát

Hagyjuk hűlni! Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára!


Utánna elővesszük a tésztát és 2 nagyobb vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle. Téglalap alakúra és kb fél cm vastagságúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva. Összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük és 1 órán át langyos helyen kelesztjük. Utánna kenjük át tojásfehérjével és fél órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, ettől lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen. Forró sütőben (kb. 200 fok) 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni! 


A kirepedés lehetséges okai: Ha a tészta túl puha, túl sok a tejjel; ha túl sok a töltelékben a cukor; Ha túl sok a töltelék; ha meleg helyen túlkelt a tészta, vagy nem volt elég forró a sütő.


Amennyiben mégis kireped, akkor semmi gond. Nálunk mindig elfogy még repedten is. 🙂


Kellemes sütögetést!