Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 egész tojás
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- pici só
Hozzávalók a diótöltelékhez:
- 30 dkg darált dióbél
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg darált keksz
- 10 dkg mazsola
- reszelt citromhéj
- 3 dl víz
Hozzávalók a máktöltelékhez:
- 30 dkg darált vagy őrőlt mák
- 20 dkg cukor
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- kis reszelt citromhéj
- 5 dkg búzadara
Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk majd hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat. Ezután hozzáadjuk az élesztőt, porcukrot, sót, tejet és gyorsan összedolgozzuk. Két órán át deszkán letakarva pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket:
Diótöltelék:
A 3dl vízből és a cukorból szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a darált dióbélt, összekeverjük. Levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot. Hagyjuk hűlni.
Máktöltelék:
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a búzadarával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát
Hagyjuk hűlni! Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára!
Utánna elővesszük a tésztát és 2 nagyobb vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle. Téglalap alakúra és kb fél cm vastagságúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva. Összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük és 1 órán át langyos helyen kelesztjük. Utánna kenjük át tojásfehérjével és fél órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, ettől lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen. Forró sütőben (kb. 200 fok) 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni!
A kirepedés lehetséges okai: Ha a tészta túl puha, túl sok a tejjel; ha túl sok a töltelékben a cukor; Ha túl sok a töltelék; ha meleg helyen túlkelt a tészta, vagy nem volt elég forró a sütő.
Amennyiben mégis kireped, akkor semmi gond. Nálunk mindig elfogy még repedten is.
Kellemes sütögetést!
